Home Alledaagse problemen Jouw Tassimo ontkalken in 8 stappen

Jouw Tassimo ontkalken in 8 stappen

by admin

Er brandt een rood lampje, en mijn koffie smaakt niet meer lekker. Wat nu? Het is tijd om jou Tassimo te gaan ontkalken. Hieronder alles wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dit doet.

tassimo

Wat heb ik nodig om mijn Tassimo te ontkalken?

Wat heb je nodig om jou Tassimo te ontkalken? Je hebt ontkalkingstabletten nodig of een ontkalkingsmiddel die je zelf moet maken. Kijk wat je nodig hebt bij jou Tassimo. Heb je dit niet in huis kan je deze online bestellen.

Bij jou Tassimo heb je een T Disk gekregen (zie afbeelding voor het voorbeeld) . Als je er geen een bij hebt gekregen kun je deze ook online bestellen.

tassimo t disk
T disk

Tassimo ontkalken in 8 stappen

Let op!

Gebruik ontkalkingsmiddelen die in de handleiding van je koffiezetapparaat staan aangegeven. Gebruik een ander ontkalkingsmiddel betekent dit wel dat de garantie van jou Tassimo komt te vervallen.

tassimo bosch

Stap 1 

Zet jouw Tassimo apparaat aan en zorg dat de lichtjes branden door de start / stop knop in te drukken.

Stap 2

Leeg de watertank aan de zijkant van het apparaat in de gootsteen. Je hebt nu de optie om er ontkalkingstabletten in te doen of een ontkalkingsmiddel, gemaakt volgens de uitleg op de verpakking.

Hoeveel kalktabletten je moet gebruiken staat ook op de verpakking (in de meeste gevallen zijn dit er 2). Heb je geen enkel ontkalkingsmiddel in huis kijk dan online naar ontkalkingsmiddelen voor jou Tassimo.

Vul het waterreservoir met water tot het streepje max en die daar de hoeveelheid aangegeven tabletten in, of het gemaakte ontkalkingsmiddel. Stop het waterreservoir terug in de Tassimo en ga naar stap 3. 

tassimo ontkalkingstabletten
Tassimo ontkalkingstabletten

Stap 3 

Bij jou Tassimo heb je een (meestal een gele) T Disk, ook wel een servicedisk gekregen (zie foto voor voorbeeld). Pak de T Disk uit de opslagplaats, aan de achterkant bij het waterreservoir. Elke T Disk heeft een streepjescode die past bij jou Tassimo.  Plaats de T Disk met de barcode naar beneden in de T Disk houder. Druk de houder aan en zorg dat de houder goed dicht zit. 

tassimo t disk
T disk

Stap 4

Zorg dat je een bak / beker hebt van minimaal 500 ml. Haal de opvangbak er uit voor ruimte en zet de bak / beker onder de schenktuit van het apparaat. 

tassimo reinigen

Stap 5

Wanneer je alle stappen van hierboven hebt gevolgd is de Tassimo nu klaar om te gaan ontkalken. Houd en start / stop knop 5 seconden lang ingedrukt. De Tassimo gaat nu uit zichzelf ontkalken. Dit proces duurt ongeveer 30 minuten. 

Stap 6

De Tassimo is nu ontkalkt en bijna klaar. Zorg dat je de bak / beker leegt in de gootsteen net als het waterreservoir als hier nog wat in zit. Zorg er voor dat je het waterreservoir goed schoonmaakt en er geen kalkresten meer in kunnen zitten. Dit kan met een spons of borstel. 

ontkalken tassimo

Stap 7 

Er zit nu nog veel van het ontkalkingsmiddel binnen in de Tassimo. Dit is niet lekker. De Tassimo moet nog een aantal keer doorgespoeld worden nu. Na het schoonmaken van het waterreservoir kan je door middel van water in het waterreservoir gaan doorspoelen.

Plaats de bak / beker weer onder de schenktuit om het water op te vangen. 

Plaats het waterreservoir terug. Nu moet je 3 a 4 keer doorspoelen met alleen water om de laatste resten te verwijderen. 

Stap 8

Tijd voor een bak koffie! De Tassimo is ontkalkt.

tassimo ontkalken

Waarom moet ik mijn Tassimo ontkalken? 

Het is belangrijk om regelmatig jou Tassimo koffiezetapparaat te ontkalken. In het water zit namelijk kalk. Deze resten blijven achter op het moment dat je koffie zet. Door de kalkaanslag in jou Tassimo apparaat kan de smaak van de koffie. Dit kan komen doordat kalk van zichzelf een vieze smaak heeft die de koffie beïnvloedt. Maar dit kan ook komen doordat kalk van binnen kan zorgen voor verstoppingen. Hoogste tijd om jou Tassimo te ontkalken!

tassimo ontkalken

Wanneer moet ik mijn Tassimo ontkalken?

Wanneer ontkalk je nu eigenlijk je Tassimo apparaat? Op het moment dat de smaak van de koffie veranderd is het tijd om te gaan ontkalken. De kalk in de Tassimo zorgt voor de verandering van de smaak. Merk je geen smaakverschil? Dan gaat er een lampje branden als het tijd is om te ontkalken. (Kijk naar de afbeelding om te kijken welk lampje). Het is verstandig om niet te wachten met het ontkalken, doe dit elke kwartaal voor het beste resultaat. 

ontkalking

Ontkalken zonder ontkalkingstabletten

Ik wil vandaag mijn Tassimo ontkalken maar ik heb geen ontkalkingstabletten. Welke middelen kan ik gebruiken voor het ontkalken? 

LET OP: Bij elk van deze onderstaande opties vervalt de garantie van jou Tassimo apparaat 

tassimo ontkalken met azijn

Citroen zuur 

Citroenzuur is een goed alternatief om jou Tassimo mee te reinigen. Gebruik hiervoor de citroensap uit het gele flesje. Zorg dat je 2 eetlepels citroen sap, 1 lepel zout en 500 ml water in het waterreservoir doet. Ga hier naar stap 4 voor de volgende stap om jou Tassimo te reinigen.

citroen

Wit azijn 

Azijn wordt over het algemeen afgeraden om te gebruiken om jou Tassimo te reinigen. Het zorgt er voor dat de binnenkant van het apparaat beschadigd raakt door de zuren van het azijn. Het werkt wel. Als je besluit wel azijn te gebruiken, gebruik dan de witte azijn. Doe de azijn bij het water in het waterreservoir aan de zijkant van jou Tassimo. ⅓ azijn en ⅔ water. Ga hier naar stap 4 voor de volgende stap om jou Tassimo te reinigen.

CLR (Calcium Lime Rust) 

Dit middel is ernstig af te raden om te gebruiken. Dit middel wordt veel gebruikt om badkamers en keukens schoon te maken. Dus waar jij de roest mee verwijdert wil je niet in je Tassimo apparaat hebben zitten. Er zitten zuren in dit middel en is absoluut niet goed voor jou Tassimo apparaat. 

koffie

Meest gestelde vragen

Kan ik zelf mijn Tassimo ontkalken?

Ja, dit kan je zeker zelf doen. Klik hier voor het volledige stappenplan.

Wanneer moet ik mijn Tassimo ontkalken? 

Wanneer het rode lampje brandt is het apparaat toe om ontkalkt te worden.Klik hier voor meer informatie.

Waarom moet ik mijn Tassimo ontkalken?

In water zit standaard kalk. In de ene regio wat meer dan in de andere regio. Klik hier voor de volledige uitleg.

Wat kan ik niet gebruiken om te ontkalken?

Veel dingen zijn slecht voor jou Tassimo apparaat. Klik hier voor wat wel en wat niet.

Wat is een alternatief voor ontkalkingstabletten? 

Als je geen ontkalkingstabletten of ontkalkingsmiddel in huis hebt is het het best als je deze alsnog online besteld. Is dit geen optie? Kijk hier dan naar andere opties.

Wat heb ik nodig om mijn Tassimo te ontkalken?

Om je Tassimo te ontkalken heb je ontkalkingsmiddel, water en een T Disk nodig. Klik hier voor de volledige uitleg.

Waar zit de T Disk in mijn apparaat?

De T Disk zit aan de achterkant van jouw apparaat.Kijk hier voor de goede plaats.

You may also like