Home Doe het Zelf HOUTEN WAND MAKEN DOE JE ZO

HOUTEN WAND MAKEN DOE JE ZO

by admin
houten wand maken

Een houten wand maken is echt niet moeilijk

Geef een lelijke muur een industriële look en ga een houten wand maken! Door zelf een houten wand te maken geef je jouw interieur de look die bij je past. Als je wilt beginnen met een houten wand maken zijn er verschillende technieken waarmee je een kale muur voorziet van een stoere houten deklaag.  

Je kan houtwerk tegen de wand verlijmen of een bestaande wand voorzien van raggelwerk of grondhout. De voor- en nadelen lees je hier.

Houten wand maken binnen

We beginnen met de makkelijkste optie een bestaande muur voorzien van een laag houten planken in verschillende lengtematen, bijvoorbeeld van steigerhout.

De muur moet egaal en stofvrij zijn om de kit goed te laten hechten. Gebruik voor het verlijmen van de planken een hoogwaardige en professionele constructie- en montagelijm. (high tack) Door de hoge kleefkracht weet je zeker dat de planken blijven zitten.

Schuren van de planken

Voor gebruik van de stroken hout zorg je dat deze redelijk glad zijn geschuurd, want een houten wand glad maken als de planken al gemonteerd zijn is onbegonnen werk. Schuur het hout grof in de richting van de houtnerf. Gebruik hiervoor schuurpapier met een korrel 150-180. Hiermee behoud je het robuuste karakter van het hout.

Voor een mooie kantendekking rond je ook de scherpe hoeken en randen af. Hierdoor blijft de houten wand zijn stoere look houden en blijf je niet steeds met je trui hangen aan een te ruwe wand.

Planken inkorten

We kunnen nu beginnen met het plaatsen van de stroken hout. Door de planken in te korten en verschillende maten te laten verspringen op de wand zorg je voor een speels effect. Het inkorten doe je met een afkortzaag of een decoupeerzaag.

Op elke plank spuit je meerdere klodders van de extra sterke montagelijm. Werk op deze manier de hele wand af en probeer te eindigen met een hele breedte van een plank zodat je aan de uiteindes van de muur geen kleine randjes hoeft te plakken.

Is jouw muur geschikt om een houten wand te maken

Wil je een houten wand maken maar je muur is brokkelig, niet egaal en dus niet geschikt om houten planken op te verlijmen? Geen probleem er zijn een paar opties om toch een houten wand te maken die perfect blijft zitten.

Houten wand maken op grondhout

Om een muur geschikt te maken voor het bevestigen van houten planken egaliseer je de muur met grondhout. Dit zijn goedkope houten platen, meestal van spaanplaat die je tegen de wand monteert door middel van pluggen en schroeven.

Als deze wand van grondhout stevig vast zit verlijm je daarop de houten platen en ga je verder met de houten wand maken zoals aangegeven in het vorige hoofdstuk.

In plaats van lijmen kan je ook de houten planken met schroeven monteren. Wanneer je de planken met schroeven vastzet dan doe je dit het snelst met een tacker of een schroefpistool. Met een grondhout basis beschadig je niet de muur, maar de schroeven of nieten zitten in het grondhout.

Houten wand maken met raggel frame

Wil je langere planken gebruiken of wil je de planken horizontaal bevestigen dan is het gebruik van raggels aan te bevelen. Met de raggels maak je een houten frame wand. Op dit frame van raggels bevestig je de houten planken in een strakke lijn en schroef je ze vast aan de raggels. Voor een stoer effect gebruik je zwarte schroeven.

Voordeel van raggels en grondhout

Voordeel van een houten wand maken met grondhout of raggels is dat de muur minder beschadigd dan wanneer je een houten wand gaat maken met montagelijm.  Door op elke plank een paar dotten montagelijm te plaatsen zal je bij het verwijderen van de planken door de kleefkracht van de montagelijm de muur op veel meer plekken beschadigen.

Een houten wand maken voor buiten

Met de bovengenoemde technieken kan je ook een houten wand maken voor buiten. Een lelijke muur verander je met een houtafwerking in een blikvanger, maar ook als je een houten wand maakt voor jouw overkapping zijn de basistechnieken en houtsoorten een belangrijke keuze om de uitstraling te krijgen die je voor ogen hebt. Stoer, strak, duurzaam, verweerd? Er zijn diverse soorten hout geschikt voor het maken van een houten wand.

Welk hout gebruiken voor een wand buiten

Hout zal door invloed van weer en wind gaan werken en verweren. Als je buiten een houten wand gaat maken dan heb je een aantal opties voor de keuze in hout. Steigerhout of een andere soort hout zal sneller verweren dan geïmpregneerd hout.  Met goed beitsen en een paar trucjes zorg je dat jouw houten wand de elementen kan weerstaan.

Het meest gebruikt worden geïmpregneerde potdekselplanken of Zweedse of Deense rabatdelen in de verschillende houtsoorten. Welke houtsoort je kiest is afhankelijk van je budget en de stijl van de wand. Deense rabatdelen geven een moderne look, en potdekselplanken een stoere look. Welke soort je ook kiest om jouw houten wand te maken, al deze planken zijn bij de houthandel op maat verkrijgbaar.

Tegenwoordig zie je vaak een houten wand van zwart hout. Voordeel van zwart is de chique uitstraling en dat het groen van de planten mooi afsteekt.

Tips voor het maken van een houten wand voor buiten

Wil je een lelijke muur wegwerken en de muur bekleden met houtdelen, dan is het principe gelijk voor een houten wand maken voor binnen of buiten gelijk Voor buiten werk je met watervaste grondplaten of een geïmpregneerd raggelframe. Wil je een houten wand maken die onderdeel is van een overkapping, dan maak je eerst een stevig houten frame waar je de planken tegenaan schroeft. Belangrijk detail bij het maken van een houten wand voor buiten is dat je rvs schroeven gebruikt voor het vastzetten van de planken.

Gebruik een lange waterpas zodat je voor het monteren van de plank kan zien of de plank echt recht ligt.

Hout werkt onder invloed van het weer. Zorg daarom dat er tussen elke plank een paar millimeter speling zit zodat het hout kan werken en de houten wand niet kromtrekt.

Liggende delen zoals dorpels of waterslag krijgen meer te verduren. Zorg voor een goede afwatering en bescherm de delen met een extra laag beits.

Zo heb je lang plezier van jouw zelf gemaakte houten wand.

Meest gestelde vragen

Mijn muur is brokkelig en lelijk, kan ik een houten wand maken?

Wil je een houten wand maken maar je muur is brokkelig, niet egaal en dus niet geschikt om netjes houten planken op te verlijmen? Lees hier hoe je de muur bewerkt voordat je een houten wand gaat maken.

Hoe kan ik de ruwe planken het beste schuren?

Gebruik een grof schuurpapier, hiermee behoud je het robuuste karakter van het hout. Lees hier wat daarvoor geschikt is.

Kan ik gewone montagekit gebruiken voor het bevestigen van de planken?

Gebruik voor het verlijmen van de planken een hoogwaardige en professionele constructie- en montagelijm. Lees hier waar je op moet letten.

Ik wil lange planken horizontaal bevestigen, kan dat?

Wil je de planken horizontaal bevestigen dan is het gebruik van raggels aan te bevelen. Lees hier waarom.

Wat is grondhout?

Egaliseer je de muur met goedkope houten platen, grondhout genoemd. Lees hier de voordelen van grondhout.

Waar moet ik op letten bij een houten wand maken voor buiten?

Er zijn een paar belangrijke verschillen in het maken van een houten wand voor binnen of voor buiten. Lees hier welke.

Welk hout kan ik het beste gebruiken om een houten wand te maken?

Als je buiten een houten wand gaat maken dan heb je een aantal opties voor de keuze in hout. Lees hier welke.

You may also like