Home Alledaagse problemen Hond zakt door poten en heeft pijn

Hond zakt door poten en heeft pijn

by admin
hond zakt door poten

Waarom zakt een hond door poten

Geen paniek. Waarom gebeurt dit? Zakt de hond door de achterpoten door buikklachten, of is er iets ernstiger aan de hand? En misschien het belangrijkste, wat moet je wel en niet doen in die situatie? Probeer jouw hond te kalmeren want voor hem is het geen fijne ervaring.

Ineens zakt jouw hond door zijn voor-of achterpoten. Wat is de oorzaak, want je wil zo snel mogelijk de oorzaak van het feit dat je hond door de achterpoten zakt achterhalen.

Wat is een goed plan van aanpak als je hond door de voor- of achterpoten zakt lees je hier.

Hij heeft er geen kracht meer voor en hond zakt door poten

Meestal door gebrek aan kracht zakt een hond door zijn poten. Hij kan zijn eigen gewicht niet meer dragen of staat te wankelen of sleept met zijn poten. Dat bedoelen we dus als de hond moeite heeft met het staan op de poten. Primair is het gebrek aan kracht, maar wat is de oorzaak. Er is iets aan de hand en kan verschillende oorzaken hebben.

Oorzaak en gevolg als de hond struikelt en door zijn poten zakt

Gevolg is dat de hond niet meer mobiel is en wil je zo snel mogelijk de oorzaak en oplossing weten. Houw hond zakt door zijn poten, kijk het even aan en ga als eerste naar de dierenarts. Die kan onderzoeken wat er met je trouwe viervoeter aan de hand is en kan ook gelijk iets doen om op zijn minst de pijn die erbij komt kijken te verzachten als dat nodig is.

Er zijn een paar veelvoorkomende oorzaken.

Rughernia of problemen met rugspieren

Een rughernia is ook een oorzaak en kan tot gevolg hebben dat de hond door de achterpoten zakt. Bij een hernia is er sprake van een scheurtje in het bindweefsel van de tussenwervelschijf. Ook een beklemming van de zenuw kan het gevolg zijn. Of kan een spier in de rug verrekt zijn. Dit is pijnlijk voor de hond. Bij een hernia denk je aan slijtage, maar kan ook te maken hebben dat je hond te wild gespeeld heeft.

Als de hond vreemd reageert wanneer je de rug aanraakt, bijvoorbeeld door te grommen of te janken, bestaat de kans dat het dier een rughernia heeft en veel pijn heeft. Check dit wel even bij je dierenarts. Als dit inderdaad het geval is, zal de arts de hond waarschijnlijk aanraden om een aantal weken rust te houden.

Spondylose –artrose van de rugwervels

De tussenwervelgewrichten worden langzaamaan stijver. Dit is pijnlijk en zorgt ervoor dat de hond niet in beweging kan en wil komen. Spondylose is artrose van de rugwervels is een veelvoorkomende oorzaak. Gevolg de hond zakt door zijn poten.

Ook urine verlies kan een gevolg zijn van Spondylose.  Als de hond door de achterpoten zakt en urine laat lopen, kan dit daarom ook te maken hebben met spondylose. Vooral in de winter onder invloed van kou of slechte weersomstandigheden kan de hond meer last van spondylose krijgen. Bezoek de dieren arts om te zorgen dat de hond pijnloos kan lopen.

Veel voorkomende Problemen

Een hond die door zijn poten zakt kan ook andere klachten hebben, misschien iets minder erg maar niet minder vervelend. Niet alleen slijtage of hernia zorgt dat een hond door voor-, of achterpoten zakt. Een voorbeeld is buikklachten waardoor het dier heeft pijn heeft en gaat zwalken op zijn poten.

Daarom onderstaand enkele veelvoorkomende problemen.

Hond zwalkt en zakt door poten

Als de hond zwalkt en door de poten zakt, kan er iets ergers aan de hand zijn, er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een aantasting van de ruggenwervels en de zenuwen. Bij deze aandoening zijn vooral deze problemen zichtbaar. Veel pijn, echter ook kan de hond naast dat hij door de (achter)poten zakt ook urine laten lopen. Bij langdurige klachten kan de hond uiteindelijk zelfs incontinent raken.

Meestal wordt dit zichtbaar bij het dier wanneer de hond een leeftijd heeft bereikt van zo’n 5-8 jaar of bij grote honden, of als de hond net gesteriliseerd is. Check wel eerst de verschijnselen bij de dierenarts. Deze zal je een beeld geven van wat er met de hond aan de hand is.

Trillende achterpoten

Dit kan vele oorzaken hebben. Het trillen kan onschuldig zijn, bijvoorbeeld door spanning, stress, ouderdom of gebrek aan aandacht. Maar ook pijn kan tot één van de oorzaken behoren. Een hond die door de achterpoten zakt en trilt kan niet alleen door pijn zijn maar kan ook andere oorzaken hebben. Daarvoor moeten we kijken naar het trillen.

Vaak heeft de hond ook andere ongemakken en voelt zich niet lekker en uiteindelijk zakt de hond door zijn poten. De ervaring van pijn is bij elke hond anders. Het kan soms moeilijk aan de hond af te lezen zijn, want in de natuur is pijn een teken van zwakte en een hond met pijn zal aangevallen worden.

Een dierenartsbezoek is zeker aan te raden. Maak dit daarom je eerste stap.

Buikklachten geeft zwakte van de achterpoten

De combinatie van een hond die door de achterpoten zakt en buikklachten heeft, is lastig te verklaren, maar hij heeft in ieder geval ongemak. Door pijn of wellicht kanteling van de maag kan een hond door de voor- of achterpoten zakken, of wil hij niet meer lopen.

De buikklachten kunnen het gevolg zijn van een maag- of darmontsteking, of nog erger een tumor.

Maar alleen al om het feit dat de hond door de achterpoten zakt, is het verstandig om een dieren arts te raadplegen.

Oude Hond zonder kracht in de spieren

Een oude hond die zakt door de achterpoten is dat het gevolg van ouderdom, of ligt de oorzaak ergens anders? Dat is moeilijk te zeggen. Het is namelijk een beetje van beiden.

Oudere honden hebben meer kans op ouderdomskwaaltjes. Het door de achterpoten zakken, is daar één van en kan dus het gevolg zijn van ouderdom. Het verlies van kracht is dan de oorzaak en er is weinig aan te doen behalve wellicht een betere voeding met meer vitaminen en mineralen voor de oudere hond.

Ook kan een oudere hond ook last krijgen van bijvoorbeeld spondylose of een hernia. Deze twee problemen zijn eerder in de blog beschreven en kunnen ook bij oude honden voorkomen.

Alhoewel het feit dat je oude hond door zijn poten zakt dus inderdaad het gevolg van ouderdom kan zijn, kan het ook te maken hebben met iets serieuzere klachten. Daarom is het bezoeken van een dierenarts zeker aan te raden.

Hond zakt door voorpoten en struikelt

Alhoewel het vaker bij de achterpoten lijkt voor te komen, kan het ook gebeuren dat een hond door de voorpoten zakt en struikelt. Dit lijkt op struikelen maar kan ook achterliggende zaken verbergen. Struikelen is vervelend en ook pijnlijk, want meestal valt de hond dan op zijn snuit.

Mijn advies voor een hond die af en toe door de voorpoten zakt is hetzelfde als een voor een hond die hetzelfde probleem met de achterpoten heeft: neem contact op met de dierenarts.

Meestal heeft dit te maken met gebrek aan spierkracht en komt dit bij oudere honden voor.

Meest gestelde vragen:

Mijn hond struikelt en zakt door zijn poten wat kan ik doen?

Het kan een tijdelijke onschuldige oorzaak zijn, maar lees hier wat er nog meer verkeerd kan gaan.

Mijn hond zakt door zijn achterpoten wat kan ik doen?

Dit is een beangstigende situatie, lees hier wat je wel en vooral wat je niet moet doen.

Mijn hond trilt en zakt door zijn achterpoten, wat is er aan de hand?

Trillen kan vele oorzaken hebben, welke dat zijn lees je hier.

You may also like