Home Alledaagse problemen Welk aantal woorden past er op een A4

Welk aantal woorden past er op een A4

by admin
welk aantal woorden past op een A4

Welk aantal woorden past er op een A4/cd

Hoeveel woorden passen er op een A4 en wat heeft dat met de puntgrootte te maken? Heb je altijd al willen weten hoeveel woorden er op één A4 passen? Maar ook hoeveel boekpagina’s er op 1 A4 pagina kunnen? Lees dan snel verder! In deze blog krijg je antwoord op de vraag hoeveel woorden er op 1 A4 kunnen, zodat als je wat moet schrijven met een bepaald aantal woorden, je precies weet waar je op moet letten.

Hoe tel je het aantal woorden

Een tekstverwerkingsprogramma telt automatisch het aantal woorden in je tekst.  Het tellen van deze woorden is via de statusbalk in Word zichtbaar.

Stel het gebeurt niet automatisch dan kan je het ook opzoeken in Word. In het tabblad ‘controleren’ is het mogelijk om ‘woorden tellen’ aan te zetten. Ook in Google Docs, PDF of Excel is het mogelijk om het aantal woorden te tellen.

Soms is het niet zichtbaar zoals in Google Docs, daarin is het tellen van het aantal woorden niet zichtbaar. Je vindt dit onder het tabblad ‘extra’ of via de sneltoets Ctrl+shift+C. Niet alle programma’s zijn even nauwkeurig. Het aantal woorden is een schatting van ongeveer hoeveel woorden er per A4 worden geschreven. Wil je het exact aantal woorden per A4 weten? Er zijn verschillende, professionele programma’s die echt met zekerheid kunnen zeggen hoeveel tekens er per pagina staan.  

Wat is het aantal woorden dat past op een A4

Hoeveel woorden passen er op een A4 en wat heeft dat met de puntgrootte te maken? Heb je altijd al willen weten hoeveel woorden er op één A4 kunnen? Maar ook hoeveel boekpagina’s er op 1 A4 pagina kunnen? Lees dan snel verder! In deze blog krijg je antwoord op de vraag hoeveel woorden er op 1 A4 kunnen, zodat als je wat moet schrijven met een bepaald aantal woorden, je precies weet waar je op moet letten.

Uit hoeveel woorden bestaat de tekst op 1 A4

Op een blanco vel papier van A4 formaat kunnen relatief veel woorden, maar wat is het gemiddeld aantal woorden per pagina? Gemiddeld worden er tussen de 350 tot 500 woorden op een vel A4 papier geschreven. Daarbij gaan we uit van de standaard tekst.

In de professionele drukwereld wordt een Lorem Ipsum tekst gehanteerd. Dit zijn groepjes woorden die niet bestaande woorden vormen. Dat is makkelijk als je een bestand op wilt maken. Wanneer je deze tekst in een Word bestand over zet, kom je op ongeveer 500 woorden uit, verdeeld over 5 paragrafen. Ook als je kijkt naar een tijdschriftpagina met tekstblokken komt dit redelijk overeen. En tijdschriftpagina bestaat meestal uit zo’n 600 woorden en is vergelijkbaar met het aantal woorden op een A4.

Wat is een standaard aantal woorden per A4 pagina? 

Er wordt gesproken over een goed gevulde A4 als de pagina voor 80 tot 90 procent is beschreven. Er is dus geen standaard van hoeveel woorden er per pagina geschreven moeten worden. Dit is elke keer anders, maar het gemiddeld aantal woorden per pagina is heel verschillend en afhankelijk van de volgende factoren: 

  • Regelafstand
  • Witregels
  • Lettertype
  • Lettergrootte 

Aantal woorden dat past op een A4

Hoeveel woorden passen er op een A4 en wat heeft dat met de puntgrootte te maken? Heb je altijd al willen weten hoeveel woorden er op één A4 kunnen? Maar ook hoeveel boekpagina’s er op 1 A4 pagina kunnen? Lees dan snel verder! In deze blog krijg je antwoord op de vraag hoeveel woorden er op 1 A4 kunnen, zodat als je wat moet schrijven met een bepaald aantal woorden, je precies weet waar je op moet letten.

Uit hoeveel woorden kan een tekst bestaat  op 1 A4

Op een blanco A4 formaat vel papier formaat kunnen relatief veel woorden, maar wat is het gemiddeld aantal woorden per pagina? Gemiddeld worden er tussen de 350 tot 500 woorden op een vel A4 papier geschreven. Daarbij gaan we uit van de standaard tekst en puntgrootte.

Voor het testen van drukwerk wordt een Lorem Ipsum tekst gehanteerd. Dit zijn groepjes lettertekens die niet bestaande woorden vormen. Dat is makkelijk als je een bestand op wilt maken. Wanneer je deze tekst in een Word bestand over zet, kom je op ongeveer 500 woorden uit, verdeeld over 5 paragrafen. Ook als je kijkt naar een tijdschriftpagina met tekstblokken komt dit redelijk overeen. En tijdschriftpagina bestaat meestal uit zo’n 600 woorden en is vergelijkbaar met het aantal woorden op een A4.

Hoeveel woorden staan er ongeveer per regel geschreven?

Een gemiddeld vol geschreven  regel telt ongeveer 11 woorden, dit aantal kan variëren en hangt af van onder andere het onderwerp. Hoeveel woorden er per regel worden geschreven op een A4 is verschillend. Gemiddeld ligt dit tussen de 32 tot 35 woorden. 

Welk aantal boekpagina’s is tekst op 1 A4 pagina?

In de meeste gevallen schrijf je een boek op een A4 formaat. Soms wordt een boek uitgegeven in A5 formaat. Hoe kom je te weten hoeveel pagina’s je kunt vullen met het geschreven aantal woorden per pagina?  Dat doe je als volgt;

Er staan namelijk gemiddeld 250 tot 300 woorden op één bladzijde van een boek. Met 1000 woorden beschik je over 4 pagina’s. Dit zou betekenen dat een volgeschreven A4, 2 boekpagina’s oplevert. 

Stel je voor, je hebt 1000 woorden geschreven in een Word-formaat en je wilt weten hoeveel boekpagina’s je hiermee vult. Om dit te achterhalen moet je het aantal woorden door 250 delen.

Wat is de conclusie over hoeveel woorden er op een A4 passen

Het aantal woorden hangt af van veel factoren, dus helaas kan je niet met zekerheid zeggen hoeveel woorden een A4 is, is het ook niet met zekerheid te zeggen hoeveel woorden er op één boekpagina kunnen. Dit komt, omdat het woordenaantal ook bij een pagina van een boek van meerdere dingen afhankelijk is, zoals:

  • Bladspiegel: de marges rondom de tekst
  • Lettertype
  • Illustraties  

Als er wordt gekozen voor een brede marge, of veel illustraties zal een boek uit meerdere pagina’s bestaan. Dit geldt ook voor het lettertype en de illustraties. Het aantal woorden per pagina is dus nooit helemaal uit te rekenen. De enige manier is handmatig tellen, maar op deze tijdrovende klus daar zit niemand op te wachten.

Wanneer je wilt weten hoeveel woorden er per A4 kunnen, moet je nagaan of dit echt belangrijk is en de tijd die je nodig hebt de moeite waard is. In de meeste gevallen is de inhoud belangrijker dan het aantal woorden op een A4, maar ook een foto zegt meer dan 1000 woorden.

Meest gestelde vragen:

Wanneer wordt een Lorem Ipsum tekst gebruikt?

Dit is een tekst die gebruikt wordt in de drukwereld, lees hier waarom.

Hoe kan ik in Word mijn leestekens tellen?

Dat regelt zich automatisch, lees hier hoe.

Ik schrijf een boek op A4 formaat, hoe kan ik berekenen hoeveel boekpagina’s dit zijn?

Daar bestaat een makkelijke rekensom voor, lees hier welke.

You may also like