Het werkgeheugen is een essentieel onderdeel voor computers en telefoons. Het wordt ook wel het intern geheugen geheugen genoemd. Tegenwoordig wordt het aantal werkgeheugen steeds groter, maar is dat wel nodig voor jou? In dit artikel leg ik uit hoe het werkgeheugen werkt en welke jij nodig hebt.
In dit artikel vind je:
Wat is het werkgeheugen (RAM)?
Wat het werkgeheugen doet is het tijdelijk opslaan van geheugen wat de processor gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld veel tabbladen hebt openstaan, slaat het intern het geheugen op van die tabbladen.
De grootte van het werkgeheugen wordt ook wel afgekort met RAM geheugen. Wanneer je veel applicaties open hebt staan, wordt je pc automatisch trager. Omdat het werkgeheugen het dan bijna niet meer kan bijlopen. Het is dus zo dat een pc met weinig RAM geheugen (werkgeheugen) langzamer is dan een pc met veel RAM geheugen.
Welke types werkgeheugen zijn er?
Het werkgeheugen van tegenwoordig werkt op het DDR4 RAM geheugen. Het DDR4 is de nieuwste type RAM geheugen en deze zit in de nieuwste computers. Voorlopers zijn de DDR 1, 2, 3 en 3L en binnenkort komt de nog snellere DDR5 RAM uit.
Zo’n soort RAM geheugen geïnstalleerd in verschillende modules, het DIMM en het SODIMM module. Het enige verschil tussen die twee modules is dat DIMM groter is qua formaat en is daarom geschikt voor desktop pc’s en de SODIMM formule is kleiner van formaat en is dus geschikt voor laptops of mini-computers.
In beide modules kan een DDR3 en DDR4 geheugen ingesteld worden. Een DIMM indeling is groter en kan dus meer ‘’geheugenpinnen’’ kwijt, en is dus sneller dan een laptop. Dat is de reden dat een desktop vaak sneller is dan een laptop terwijl ze hetzelfde werkgeheugen hebben.
Hoeveel werkgeheugen heb ik nodig?
1/2GB RAM geheugen
Alles wat ik hierboven besproken hebt wordt afgekort in RAM geheugen. Je hebt verschillende hoeveelheden RAM geheugen. Van 1GB RAM tot maar liefst 64GB. Ik raad aan om niet te gaan voor een 1GB of 2GB RAM werkgeheugen op de pc. Dit geheugen is te klein voor de grafische grootte van applicaties tegenwoordig.
4GB RAM geheugen
Ik raad daarom aan om computers vanaf 4GB RAM te kopen. Met dit werkgeheugen is het geen probleem om meerdere applicaties open te hebben staan. Het gaat wel om basisapplicaties. Wanneer je bijvoorbeeld video’s wilt bewerken of wilt gamen, raad ik aan om een groter werkgeheugen te nemen.
8GB RAM geheugen
Voor de echte computergebruiker begint 8GB RAM werkgeheugen interessant te worden. Je kunt vanaf dit geheugen gamen, foto’s en video’s bewerken en andere grote applicaties gebruiken. Games van tegenwoordig kunnen nog wat zwaar zijn voor 8GB RAM. Wanneer je van plan bent om het werkgeheugen echt aan het werk te zetten, kun je ook kijken voor 16GB RAM.
16GB RAM geheugen
Wil je games spelen in 4K of wil je virtual reality gebruiken? Dan is 16GB RAM zeker een aanrader. Je pc kan de zwaarste games aan en virtual reality is geen probleem. Je hoeft ook geen zorgen te maken over multitasking, bijvoorbeeld als je wilt streamen De pc loopt niet vast en kan alle taken moeiteloos aan.
Wil je echt virtuele machines gebruiken op je pc, of virtual reality livestreamen? Dan raad ik aan om 32 tot zelfs 64GB RAM aan te schaffen. Virtuele machines zijn hele zware applicaties die je gebruikt om een computer in een computer na te bootsen. Wanneer je dit niet van plan bent is dit gigantische werkgeheugen geen aanrader.
Conclusie / mijn advies
Het is belangrijk om het werkgeheugen te gebruiken dat bij jou past, een hogere RAM geheugen kost namelijk meer geld. Dat is zonde voor als je taken niet gebruikt waarvoor het werkgeheugen wel geschikt voor is.
Ik adviseer om minimaal 4GB RAM te gebruiken. Doe dit bij gemiddeld gebruik, dus voor het surfen op het internet, typen van mails etc. Wanneer je ook een game wilt spelen raad ik al snel aan om een groter RAM geheugen aan te schaffen.
Wanneer je wilt video- en/of fotobewerken raad ik minimaal 8GB RAM aan. Je pc heeft dan geen moeite met het spelen van niet al te grote games en werken bewerkingsprogramma’s vloeien zonder vast te lopen.
Wil je echt de zwaarste applicaties gebruiken, dan raad ik aan om 16GB RAM aan te schaffen. Hiermee kun je de zwaarste games draaien en games streamen. Wil je echt het zwaarste van het zwaarste draaien? Dan raad ik wel een 32GB of 64GB RAM geheugen aan. Je pc kan dan echt alles aan.
Wat is belangrijker, RAM geheugen of de processor (CPU)?
De processor (CPU) is de rekenkracht van de computer. Als voorbeeld bij gamen: hoe beter de processor des te sneller hij bijvoorbeeld terreinen rendert of games laadt. Echter is het zo dat nieuwere games meer vragen van het RAM geheugen dan de processor en in de toekomst alleen nog maar meer. Ben je dus op zoek naar een computer voor gaming, leg dan de nadruk op het RAM geheugen. Let op, zorg ervoor dat voor gaming je ook een goede videokaart hebt.
Wanneer je de pc wilt gebruiken voor video- en/of fotobewerking geldt eigenlijk hetzelfde. RAM geheugen is dus belangrijker dan de processor.
Veelgestelde vragen
Het RAM geheugen is een essentieel onderdeel van een pc. Klik hier voor meer informatie.
Het werkgeheugen wordt ondersteund door verschillende onderdelen. Klik hier om meer te weten te komen over de onderdelen.
De grootte van je werkgeheugen heeft grote invloed op de snelheid van je computer. Klik hier voor de minimale aangeraden RAM geheugen.
Het grootste werkgeheugen is pas nodig voor de grootste programma’s wat de computer aan kan. Dit is niet voor dagelijks gebruik nodig. Klik hier voor welk aantal RAM geheugen ik aanraad voor computers.
Voor gemiddeld gebruik (dus surfen op internet, maar soms zwaardere applicaties gebruikt) kun je hier klikken voor het beste werkgeheugen.
Voor gaming is het belangrijk dat je veel RAM geheugen hebt. Klik hier voor mijn advies!
Klik hier voor meer info en antwoord op je vraag.