Home Alledaagse problemen Alles wat u moet weten over mobiele airco’s

Alles wat u moet weten over mobiele airco’s

by admin

Om beter de zomer door te komen bestaan er Mobiele airco’s die gemakkelijk kunnen worden aangesloten. Op deze pagina vind je alles wat betreft Mobiele airco’s

Wat is een Mobiele airco?

Een mobiele airco zuigt warme lucht naar binnen. Deze warme lucht gaat naar een lucht wisselaar die werkt op koelvloeistof. De warme lucht wordt onttrokken en blaast koude lucht dat de kamer tot een lagere temperatuur brengt .De warme lucht wordt vervolgens de andere kant opgeblazen. Zo kunt u tijdens de heerlijke zomerse dagen genieten van een verkoelende bries.

Voordelen en nadelen van een mobiele airco

Voordelen

 • Gemakkelijk te verplaatsen, de mobiele airco verplaatst u gemakkelijk naar de locatie waar hun hem nodig heeft
 • Mogelijk luchtreinigings systeem
 • Geen last van de een te warme temperatuur in jou huis
 • Sommige mobiele aircos kunnen ook verwarmen. Zo heeft u een multifunctionele mobiele airco.

Mobiele airco varianten

Mobiele airco (monoblock)

Het populairste airco model dat bestaat uit een Unit dat de lucht koelt en afvoert/ aanvoert is de Monoblock airco.

Bij een monoblock airco systeem zit een afvoerslang dat aan een gat in de muur zit aangesloten. Zo blaast de mobiele airco de warme lucht naar buiten. Ook kun je de mobiele airco naar buiten leiden met een afdichtings kit. Leg je de lang gewoon door het raam of langs de deur naar buiten? dan zal de mobiele airco lastig zijn werk kunnen doen.

Mobiele airco zonder afvoer slang (ventilator)

Deze mobiele airco’s kunt je overal neerzetten waar jij wilt. Het zal verkoelende lucht blazen maar niet de warme lucht uit de kamer trekken. Deze airco’s beschikken vaak over een waterreservoir dat gevuld moet worden met water en ijs. Dit water wordt door de airco heen getrokken en verkoelt de lucht dat in de airco terecht komt. 

Split systeem

Bij een split systeem plaats je het apparaat wat het meeste geluid produceert buiten. Bij een split systeem plaats je de Unit buiten aan de andere kant van de Airco. Een split systeem haalt de lucht van buiten. Zo is het ook gelijk een luchtreinigings systeem.  Daarnaast is een Split airco veel stiller aangezien het luidruchtige deel buiten staat. De split arico is niet mobiel. Deze kan je niet verplaatsen aangezien hij aan het tweede unit vast zit. Ook is het monteren van deze airco een enorme klus wat veel kosten met zich mee brengt. Daarom is een mobiele airco (monoblock) voor alleen de zomer maanden een betere keuze.

Dit moet je weten over Mobiele airco’s

Mobiele airco
 • Let op het vermogen van de Mobiele airco

Per kubieke meter heeft u 35 Watt aan koelvermogen nodig. Bereken uw gehele kamervolume door middel van Lengte X Breedte X Hoogte en Vermenig dit getal door 35. De uitkomst is het aantal Watt dat u minimaal nodig heeft om de kamer zo goed mogelijk te ventileren

(Voorbeeld L10 x B8 X H2,5 = 200200 x 35= 7000

Ook kun je ervoor kiezen om deze berekening te laten doen door een specialist. De specialist weet precies met welke zaken er rekening moeten worden gehouden

 • Hoe moet je je airco vullen en bijvullen?

De koelvloeistof zal na enige tijd moeten worden bijgevuld. Om dit te kunnen doen kun je beter een specialist in huis halen. Mocht je dit zelf proberen en er gaat iets mis. vervalt jouw garantie. Airco’s met een waterreservoir kan je eenvoudig zelf bijvullen. De kans dat hier iets mis gaat is klein.

 • Elektriciteit 

Sluit een mobiele airco niet aan op een verlengsnoer. De mobiele airco verbruikt veel stroom. Bij het gebruik van een verlengsnoer vergroot je de kans op brand.

 • Doorvoer

De afvoerslang van de mobiele airco moet naar buiten worden geleid. Dit kun je doen via het raam met een ‘’ raam afdichtingskit’’. of door het monteren van een gat waar de afvoerslang door heen kan. Klik hier om direct door te gaan naar de Raam afdichting kits.

 • Condensopvang bak

Bij mobiele airco’s komt het condenswater in een condensopvang bak, dat in het apparaat zit. Dit bakje moet je om de paar uur legen. Een gemiddelde airco produceert namelijk 1 tot 2 liter condenswater per uur.

Het aansluiten van de mobiele airco doe je zo

Klik hier als u op zoek bent naar een mobiele airco zonder afvoer slang

Aansluiten raam afdichtingskit

Stap 1: plaats de airco dicht bij een raam of buitendeur

De afvoer slang moet via het raam of deur naar buiten geleid worden. Zet daarom de arico dicht bij een raam wat open kan of een deur.

Stap 2: Stop contact in de buurt

Sluit de airco niet aan op een verleng snoer aangezien de mobiele airco veel elektriciteit verbruikt. Let daarom op de lengte van de kabel of hij het stop contact haalt

Stap 3: De lucht afvoerslang moet horizontaal zijn

Houd de luchtafvoer slang zo horizontaal mogelijk. Als de slang verticaal ligt, wordt de mobiele airco minder effectief. Als jouw raam te hoog is of de afstand van raam en stopcontact te ver uit elkaar ligt kun je beter voor een split airco kiezen

Stap 4: Raam afdichtingskit

De raam afdichtings kit kun je aan het raam of deur bevestigen. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet naar binnen glipt. Vaak zit er een afdichtings kit bij de mobiele airco. Deze kun je gemakkelijk met een plakstrip of klittenband bevestigen. Let wel op de grootte van het raam of deur.

Stap 5:

Sluit de afvoerslang aan. Leg deze door het gat van de afdichtskit.

Het gebruik van mobiele aircos

Heb je de airco’s via een raam afdichtings kit of via de muur naar buiten geleid? Dan is de airco bijna klaar voor gebruik. Deze stappen moet je niet vergeten voordat je de Mobiele airco zijn werk laat doen.

 1. Zorg dat alle ramen en deuren dicht zijn in de ruimte waar je de mobiele airco hebt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de warmte (of kou) niet naar binnenkomt en de mobiele airco beter zijn werk kan doen
 2. Bescherm de kamer tegen zonlicht
 3. Zorg da de lucht aan- en afvoer niet geblokkeerd is. Zet ook geen spullen op de mobiele airco
 4. Als jou mobiele airco een water reservoir heeft moet je deze vullen wanneer deze leeg is. Het water reservoir is na ongeveer 8 uur leeg.

De beste mobiele aircos

Beste mono block mobiele airco’s

Inventum

>
 • Koelvermogen in BTU 9000 BTU
 • Vermogen 2600 Watt
 • Gewich 29 kg

Carrier

 • Geschikt voor ruimte tot Tot 25 m2, Tot 35 m2
 • koelvermogen: 12000BTU

Aspen Xtra

Beste goedkoopste airco

Goed hoorbaar: 60 dB en meer Koelvermogen in BTU

7.000 tot 9.000 BTU

Beste mobiele airco’s zonder afvoer slang

TROTEC PAE 51 – Luchtkoeler/ventilator 

Dyson Pure Hot+Cool Link 

Beste Raam afdichtingskit

Bent u op zoek naar een mini mobiele airco?

Meest gestelde vragen

 1. Bestaan er mobiele airco’s zonder afvoer slang?

  Nee helaas zijn er geen mobiele airco’s zonder afvoer slang. Dit wordt dan een ventilator. Klik hier voor de beste ventilatoren

 2. Waar moet ik allemaal op letten bij het aansluiten?

  Er komen veel dingen kijken bij het aansluiten van een mobiele airco. Klik hier voor alle aandachts punten

 3. Welke varianten van een mobiele airco zijn er op de markt?

  Er is maar een type mobiele airco. Dat is een mono block. Klik hier voor de andere mogelijkheden

 4. Hoeveel Watt heeft mijn airco nodig?

  Hier is een vuist regel voor. Klik hier voor de vuistregel

 5. Hoe werkt een raam afdichtingskit?

  Een raam afdichtingskit kun je zelf bevestigen. Klik hier om het te weten te komen

You may also like