Home Alledaagse problemen DVI-D NAAR VGA IS NIET MOEILIJK

DVI-D NAAR VGA IS NIET MOEILIJK

by admin
dvi d naar vga

DVI-D naar VGA old skool maar nog steeds actueel

Een VGA aansluiting is jarenlang de standaard geweest maar tijden veranderen. Waarom is een DVI-D naar VGA aansluiting nog steeds actueel? Waar je op moet letten voordat je zo’n kabel koopt lees je hier.

Soms werk je op een apparaat wat het nog prima doet maar niet is uitgerust met de technische snufjes van tegenwoordig. Lekker old-skool, maar niet altijd handig als je dit apparaat wil koppelen of omdat er gegevens op analoge apparaten staan die je wil gebruiken. Hierdoor is een DVI-D naar VGA aansluiting nog steeds van belang.

Connectie tussen oud en nieuw

Wanneer je gebruik maakt van hardware van verschillende generaties zijn er verschillende oplossingen te koop om het probleem van het aansluiten te verhelpen. Je kan een adapter, verloopkabel of multipoort kabel gebruiken. Deze kabels en connectoren veranderen de benodigde aansluiting die geschikt is voor jouw apparaat zonder problemen of verlies van snelheid. In deze blog gaan we in op de connectie van DVI-D naar VGA.

Wat maakt het verschil

Het zit ‘em allemaal in de pinnetjes! Op het eerste gezicht zien de kabels er hetzelfde uit maar elke soort heeft een subtiel verschil in aantal en positionering van de pinnetjes. Een DVI-D kabel en een DVI-I kabel is niet hetzelfde. Dan is er ook nog een single link en een dual link, nog meer of minder pinnetjes. Daarom is voor een verbinding van DVI-D naar VGA niet altijd mogelijk en moet je goed op de specificaties letten van het te verbinden apparaat.

Wat is VGA

VGA is een afkorting voor Video Graphics Array en was sinds 1987 de standaard voor het weergeven van analoge beelden op computer of monitor. VGA kan beelden niet in HD weergeven. Tegenwoordig hebben apparaten een digitale aansluiting zoals HDMI of DVI en dan is een VGA voor moderne apparatuur overbodig.

Wat is DVI

DVI is een afkorting voor Digital Visual Interface. Een DVI kan een digitaal signaal dragen zonder gegevensverlies. DVI is de vervanger voor het analoge VGA en is de voorganger van HDMI. Er zijn verschillende DVI soorten. Beide DVI varianten hebben andere connectoren.

  • DVI-D – digital only
  • DVI-I – Integrated voor zowel analoog als digitaal

Wat is DVI-D

De DVI-D connector is er in twee soorten, de single link met 18 pinnen of de Dual link met 24 pinnen en een liggende pin. De DVI-D is geschikt voor de overdracht van digitale videosignalen en kan geen analoge videosignalen zoals VGA signalen doorsturen. Deze aansluiting vind je vooral op monitoren. De VGA poort wordt gebruikt voor analoge signalen en de DVI-D poort wordt gebruikt voor digitale signalen. Als het aan te sluiten apparaat een DVI-D- of DVI-I-aansluiting heeft, kunt u het beste een DVI-D-kabel gebruiken. Als beide apparaten DVI-I-aansluitingen hebben, kunnen alleen DVI-I-kabels worden gebruikt.

Wat is DVI-I

Ook de DVI-I-connector is er in twee soorten, de single link met 18 pinnen of de Dual link met 24 pinnen en een liggende pin. Verschil is dat er rondom de liggende pin rondom 4 pinnen zitten.

De DVI-I-connector is geschikt voor het verzenden van digitale en analoge videosignalen en komt vooral voor op computers en laptops die geen VGA-aansluiting hebben. Omdat veel computerfabrikanten zijn overgestapt op compacte computers, is er minder ruimte voor meerdere aansluitingen. Meestal hebben projectoren en oudere lcd-tv’s zonder HDMI- of VGA-aansluiting ook DVI-poorten. Omdat er een DVI-I-aansluiting is, is het mogelijk een adapterkabel te gebruiken om VGA, DVI-I, DVI-D en HDMI aan te sluiten. Met deze verbinding kun je alle kanten op.

Als jouw apparaat een DVI-D- of DVI-I-aansluiting heeft, gebruik dan een DVI-D kabel. Als beide apparaten DVI-I-aansluitingen hebben, kunnen alleen DVI-I-kabels worden gebruikt.

Meest gestelde vragen

Kan ik mijn VGA aansluiting naar DVI-d omzetten?

De VGA poort wordt gebruikt voor analoge signalen en de DVI-D poort wordt gebruikt voor digitale signalen. Hoe je dit combineert zie je hier.

Ik heb een nieuwe VGA kabel maar mijn beeldkwaliteit is slecht.

Heb je analoge beelden op computer of monitor. VGA kan beelden niet in HD weergeven. Kijk hier wat je moet doen.

Mijn DVI kabel past niet.

Op het eerste gezicht zien de kabels er hetzelfde uit maar elke soort heeft een subtiel verschil in aantal en positionering van de pinnetjes. Kijk hier voor de uitleg.

Kan ik DVI aansluiting omzetten naar HDMI?

Van VGA naar DVI-D of naar HDMI aansluiten kan, lees hier hoe.

Heeft een VGA naar DVI-D aansluiting effect op snelheid van overdracht?

Deze kabels en connectoren veranderen de benodigde aansluiting die geschikt is voor jouw apparaat. Wat dit met de snelheid heeft te maken lees je hier.

Hoeveel soorten DVI aansluitingen zijn er?

Er zijn meerdere soorten DVI aansluitingen, in deze blog bespreken we de twee belangrijkste. Lees hier welke.

Ik heb geen VGA aansluiting, kan ik wel een DVI – D connectie maken?

Met een goede verbinding kan je apparaten koppelen zonder verlies van snelheid. Lees er hier alles over

You may also like