Home Elektronica DE BESTE BEVEILIGINGSCAMERA HOEFT NIET DE DUURSTE TE ZIJN

DE BESTE BEVEILIGINGSCAMERA HOEFT NIET DE DUURSTE TE ZIJN

by admin
beste beveiligingscamera buiten

In dit artikel vind je:

De beste beveiligingscamera hoeft niet de duurste te zijn

In dit artikel geef ik je tips voor de beste beveiligingscamera en het beveiligingssysteem dat past bij jouw wensen. Niet elke, al dan niet draadloze, beveiligingscamera is geschikt om een gebouw rondom te beveiligen. Of zoek je juist een beveiligingscamera met wifi zodat je ziet wie er aan de voordeur staat?

Er is een enorme keuze in systemen. Welk systeem past het beste bij jouw wensen? Daarnaast zijn er voor een beveiligingscamera buiten en een beveiligingscamera binnen grote prijsverschillen. Wat is jouw budget?

beveiligingscamera-voor-buiten

Als je weet wat je wil scroll dan snel door naar onze opties voor de beste beveiligingscamera buiten, binnen of per categorie klik dan hier.

Wil je handige tips? Lees dan hier verder over het hoe en waarom je de beste beveiligingscamera buiten / binnen moet kiezen. Een perfecte camera die past bij jouw situatie? Klik op de link en lees alle handige tips over de diverse soorten, systemen en functionaliteiten van een beveiligingscamera.

Dit is de beste beveiligingscamera voor jou

Weet je al precies wat je wil hebben? De keuze is enorm. Van een camera voor het observeren van baby of huisdier tot complete projectbeveiliging, makkelijk te installeren draadloze IP camera of toch een video deurbelcamera? Wat is de beste beveiligingscamera die past bij jouw situatie en budget.

Onderstaand geven we niet alle aankoop opties, maar een selectie van onze redactie op basis van consumenten reviews om je een beeld te geven van de mogelijkheden.

Analoge beveiligingscamera – wat is de beste beveiligingscamera in deze categorie?

1 beste prijs kwaliteit

2 goedkoopste

3 duurste

IP beveiligingscamera voor binnen – wat is de beste wifi beveiligingscamera in deze categorie?

1 beste prijs kwaliteit

2 goedkoopste

3 duurste

IP beveiligingscamera voor buiten– wat is de beste wifi beveiligingscamera in deze categorie?

1 beste prijs kwaliteit

2 goedkoopste

3 duurste

Draadloze beveiligingscamera op accu of batterijen– wat is de beste beveiligingscamera in deze categorie?

1 beste prijs kwaliteit

2 goedkoopste

3 duurste

Beveiligingscamera systemen voor binnen en buiten – welke set past bij mijn project?

1 beste prijs kwaliteit

2 goedkoopste

3 duurste

Welke soorten beveiligingscamera’s zijn er

Om een keuze te kunnen maken uit het enorme aanbod voor een beveiligingscamera voor binnen en/of een beveiligingscamera voor buiten is het goed te weten welke systemen er zijn.

Ook belangrijk bij het beveiligen van jouw project is of je een beveiligingscamera voor binnen kan koppelen met een camera voor buiten zodat het systeem perfect past bij wat voor jou nodig is. Onderstaand de belangrijkste systemen:

Analoge beveiligingscamera – CCTV analoog

De beveiligingscamera met dit systeem werkt alleen met een kabel. Met een goede coax kabel zorg je ervoor dat een analoge beveiligingscamera en een recorder zonder kwaliteitsverlies tot 100 meter uit elkaar kunnen staan.

De beeldresolutie van analoge beveiligingscamera’s is vrij beperkt. Het opnametoestel slaat alle beelden op een analoge recorder die met een UTP kabel aan een router kan worden aangesloten. Zo wordt het mogelijk via internet de beelden op afstand te volgen via PC, tablet of smartphone.

camera-in-huis-analoog

Voordelen van een analoge beveiligingscamera buiten

 • Goede prijs kwaliteit verhouding
 • Redelijk eenvoudige installatie
 • Goede beeldkwaliteit indien goed belicht

Nadelen van een analoge beveiligingscamera buiten

 • Niet draadloos 
 • Verouderd, modernere systemen verkrijgbaar
 • Vrij lage beeldresolutie

IP beveiligingscamera – TCP/IP

Een IP beveiligingscamera, IP staat voor Internet Protocol, ofwel netwerk camera of wifi camera is de ideale oplossing voor heel veel beveiligingsprojecten. De hoge beeldscherpte, de opslagmogelijkheden en visuele controle op afstand zijn unieke kenmerken. 

beste-ip-camera

Hierdoor worden een beveiligingscamera voor binnen en buiten die werkt met dit IP systeem het meest verkocht. Ze zijn makkelijk in gebruik en veelzijdig in te zetten.

Je hebt geen recorder nodig omdat de beelden digitaal worden opgeslagen op een harde schijf of server. Ook zijn er beveiligingssystemen die je live via een app laten zien wat er in en rondom jouw huis gebeurt, ook al ben je op vakantie! 

IP systemen zijn er zowel met een bewakingscamera voor binnen als een bewakingscamera voor buiten en afhankelijk van het te beveiligen project samen te stellen en te koppelen. 

Voordelen van een IP beveiligingscamera buiten – buiten camera wifi

 • Minder kabels nodig door draadloze connectie
 • Geen recorder nodig, beelden directe verbinding met internet
 • Hoge resolutie beelden

Nadelen van een IP beveiligingscamera buiten- buiten camera wifi

 • Duurder in aanschaf 
 • Hogere beveiliging nodig (computer en netwerk)
 • Installatie is complex(er)

Intelligente beveiligingscamera

Alle camera’s zijn slim zou je zeggen, maar er is een klasse apart. Dit systeem wordt ingezet bij grote evenementen of de beveiliging van musea en ambassades. Dit is de meest geavanceerde beveiligingscamera. Een voorbeeld van de extra features van een intelligente beveiligingscamera is gezichtsherkenning, dat objecten gevolgd worden en bezoekers geregistreerd en geteld worden.

beveiligingscamera-wifi

Voor consumenten gebruik is deze beveiligingscamera met geavanceerde techniek en analytische software wellicht te duur in aanschaf en daarmee voor deze blog niet interessant.

Eigenschappen van de beveiligingscamera

Elke camera, ongeacht of dit een beveiligingscamera voor binnen of een beveiligingscamera voor buiten is en ongeacht via welk systeem de camera werkt, de eigenschappen van de camera zijn belangrijke aankoop argumenten die moeten passen bij waar jij de beveiligingscamera voor wil gebruiken.

bewakingscamera-met-opname

Ga je alle eigenschappen van een beveiligingscamera gebruiken, of koop je een veel te dure beveiligingscamera waarvan je achteraf de uitgebreide mogelijkheden niet of nauwelijks nodig hebt? Kies hieronder de beste beveiligingscamera met de eigenschappen die naadloos aansluiten op jouw situatie.

Draadloos of juist niet

De meeste beveiligingscamera’s moeten met een stekker worden verbonden met een stroomnetwerk. Voor een camera voor in huis is dit meestal geen probleem, maar voor een bewakingscamera voor buiten moet je deze aan kunnen sluiten op een stopcontact dat geschikt is voor buiten en meestal een of meerdere gaten boren in de muur om de stroomvoorziening en bekabeling door te trekken. 

beste-buitencamera

Er zijn ook beveiligingscamera’s die werken op batterijen of op een accu. Voordeel is dat je de bewakingscamera kan hangen waar je wil, nadeel is dat je om de zoveel tijd moet controleren of er nog genoeg power in de accu of batterijen zit. Om te voorkomen dat een beveiligingscamera te lang buiten gebruik is tijdens het opladen van de accu, is een extra accu een goede optie. 

Is een outdoor stopcontact of gaten boren geen optie? Kies dan voor een draadloze beveiligingscamera voor buiten of een wifi camera beveiliging met accu. Over wifi camera beveiliging en de draadloze beveiligingscamera lees je hieronder.

Beveiligingscamera draadloos met opname

Geen snoeren en ook op lastige plekken makkelijk te monteren, dat is het voordeel van een draadloze beveiligingscamera met opname mogelijkheid. In de draadloze beveiligingscamera ’s zit een opnamemogelijkheid met een SD-kaart of met een harddisk (minimaal 1 TB)

Deze draadloze beveiligingscamera die ook nog eens via wifi werkt zijn overal relatief goedkoop te verkrijgen, echter, er komt meer kijken bij een wifi beveiligingscamera.

wifi-beveiligingscamera-draadloos
 • Is het signaal sterk genoeg, gaat het signaal door muren?
 • Wordt de wifi verbinding vertraagd het draadloze systeem van jouw beveiligingscamera?
 • Is jouw wifi voldoende beveiligd waardoor de camera en de beelden niet makkelijk te hacken zijn? 

Bovenstaande problemen zijn natuurlijk op te lossen met allerhande hulpmiddelen zoals een wifi versterker of een snellere internetverbinding. Een duurdere oplossing is een professioneel camerasysteem met een beter beveiligingsniveau.

Deze wifi camera’s zijn duurder in aanschaf en hebben vaak een maandabonnement omdat de data opgeslagen wordt via een beveiligde externe server.  

Kwaliteit van de beelden in HD-Ready, Full HD of 4K

Het lijkt zo vanzelfsprekend om de beste beveiligingscamera met de hoogste beeldkwaliteit te kiezen. Hou er rekening mee dat je voor een hogere beeldkwaliteit een grotere opslagcapaciteit nodig hebt. De benodigde kwaliteit is afhankelijk van waar je de camera plaatst. Plaats je deze in een kleine ruimte of gebruik je een camera om een grote tuin te overzien, dan is de beeldkwaliteit bepalend voor het resultaat. 

goede-ip-camera

Beelden van een bewakingscamera voor buiten die wazig zijn daar is niemand mee geholpen. Let daarom bij het kopen van een beveiligingscamera voor binnen of buiten op de beeldkwaliteit. De termen 720p, 1080p of 4K zijn allemaal indicaties van hoe goed de beeldkwaliteit van de bewakingscamera is. 

De term 720p staat bekend als High Definition-Ready (HD-ready) De p achter 720p staat voor progressive scan. Een technische term die eigenlijk zegt dat alle lijnen van het scherm worden benut. Een bewakingscamera met 720p beeldkwaliteit geeft een beeld dat opgebouwd is uit 720 beeldlijnen.

Heb je een camera met 720p dan zijn de beelden voldoende scherp om op jouw smartphone of tablet te zien wat er gebeurt. 

Heb je een wat geavanceerdere camera nodig dan is een beeldkwaliteit van 1080p aan te bevelen. Een beveiligingscamera met een beeldkwaliteit van 1080p noemen we een Full HD camera. Logischerwijs geeft deze camera dan een beeld dat is opgebouwd uit 1080 beeldlijnen.

Daarnaast zijn er ook beveiligingscamera’s met een beeldresolutie van 4K, Ultra HD met superscherp beeld. Er zullen er in de toekomst ongetwijfeld nog betere beeldresoluties gaan komen. Maar daar zal ik je in een andere blog van op de hoogte houden.

Beveiligingscamera met licht functie of HDR technologie

Een hele belangrijke functie voor elke beveiligingscamera voor buiten of IP beveiligingscamera voor binnen is de lichtgevoeligheid. Ook in het donker wil je scherpe beelden wat er gebeurt in of rond huis en tuin. Hiervoor zijn beveiligingscamera’s met verschillende opties.

veiligheidscamera-buiten

Een van de opties is een beveiligingscamera met ingebouwde lamp en een bewegingssensor. De lamp gaat automatisch aan bij een detectie van een beweging. Dit is handig als je zelf in het donker thuis komt of als afschrikmiddel voor inbrekers of ongewenste personen. De sensor is in te stellen zodat niet voor elke kat, insect of sneeuwvlok de lamp van de beveiligingscamera aan gaat.

De beste beveiligingscamera voor binnen en buiten heeft een groot dynamisch bereik. (HDR-technologie) Dit wil zeggen dat de camera goed anticipeert op zowel een lichte als een donkere plek in een ruimte. Bijvoorbeeld een woonkamer met raam, door het raam schijnt felle zon, de rest van de kamer is donker(der). Een beveiligingscamera voor binnen zonder HDR technologie zal het raam overbelicht weergeven en de rest van de kamer te donker. 

Een belangrijk punt om op te letten bij de aanschaf van de beveiligingscamera voor binnen, maar ook voor een beveiligingscamera voor buiten telt een dynamisch bereik, bijvoorbeeld als de camera in de buurt van buitenverlichting hangt, dan kan de rest van de omgeving te donker weergegeven worden.

beveiligingscamera-voor-buiten

Een andere techniek voor een beveiligingscamera voor buiten of binnen is de infrarood sensor. Een infrarood camera maakt onzichtbare elektromagnetische straling, ofwel infrarood straling, zichtbaar door middel van zwart-witte beelden. De infrarood sensor kan in de avond en nacht haarscherpe beelden weergeven. Dit is vooral handig om op donkere plekken precies te zien wat er gebeurt.

Beveiligingscamera met alarmfunctie

Naast goed zicht op beveiligingsbeelden wil je ook laten merken dat ongewenste personen niet welkom zijn. Kies dan voor een beveiligingscamera met een felle lamp of sirene. Beide functionaliteiten zijn afschrikwekkend en met een sensor zo af te stellen dat alarm of licht of een combinatie daarvan alleen ingeschakeld wordt als er ongewenste personen in beeld zijn. De nachtelijke escapades van de poes van de buren heeft geen effect op het systeem.

Daarnaast zijn er ook nog zeer specifieke camera’s, al dan niet voor professioneel gebruik, met warmte en geluid detectie. Deze systemen zijn prijzig en alleen voor specifieke doeleinden geschikt.

Zoomlens of beweegbare camera

Ook een beweegbare lens om in en uit te zoomen of een geheel beweegbare beveiligingscamera heeft een groter beeldbereik en is hierdoor in specifieke situaties de beste beveiligingscamera. Met een op afstand bestuurbare zoom lens kan je inzoomen op een gezicht of kenteken.

Met een op afstand beweegbare camera heb je altijd en overal toezicht. Deze extra opties maken een goede bewakingscamera duurder maar zeker ook functioneler.

Zoveel wensen en evenzoveel opties

Er zijn zoveel mogelijk om de beste bewakingscamera voor jouw situatie te zoeken, maar dan zou deze blog te lang worden. Technieken veranderen en er is een beveiligingscamera voor elk budget.

buitencamera-beste

Met bovengenoemde punten heb je de belangrijkste kenmerken van diverse soorten beveiligingscamera ‘s  in beeld, een goed uitgangspunt voor de aanschaf van een beveiligingssysteem dat is afgestemd op jouw wensen.

Onderhoud aan een beveiligingscamera voor buiten

Zelfs de beste beveiligingscamera heeft onderhoud nodig. Af en toe kijken of een beveiligingscamera nog op de gewenste positie is ingesteld kan geen kwaad.

beveiligingscamera-met-monitor

Ook hou je bij een bewakingscamera voor buiten goed zicht door een speciale anti-regen spray voor de bewakingscamera te gebruiken. Met deze spray bescherm je de buitencamera tegen water, sneeuw en ijs. Let op dat de beste bewakingscamera voor buiten moet voldoen aan de IP66 classificatie, dat wil zeggen dat de camera en de behuizing bestand is tegen stof en regen en zware weersomstandigheden.

Afhankelijk van het model van jouw camera bescherm je de rubberen onderdelen met een antivries stift. Dit voorkomt bevriezing maar ook uitdrogen van de onderdelen.

Ook zon en wind zijn van invloed op het zicht van de bewakingscamera voor buiten. Vuildeeltjes hechten zich aan de lens en weerkaatsen het infrarood licht waardoor de camera zichzelf kan verblinden. Sowieso geeft een vuile lens slechte beelden, dus af en toe met een speciaal zacht doekje de lens schoonmaken is een must! 

beveiligingscamera - wifi

Ook spinnenwebben verwijder je om deze reden het liefst zo snel mogelijk of nog beter, die voorkom je door gebruik te maken van een speciale anti-spinnen spray. Ook voorkom je insecten rondom jouw beveiligingssysteem door op te letten dat je de beveiligingscamera voor buiten niet plaatst bij een spleet of te dicht bij de dakrand, wat een fijne plek is voor insecten.

Ook beveiligingscamera voor buiten met een zogenaamd dakje tegen de zon is een geliefde plek voor spinnen en ongedierte. Als je niet van spinnen en ongedierte tussen jouw camera houdt, dan is een beveiligingssysteem met een Dome-model de beste optie.

Het model van de camera

Dit brengt ons bij het model van de beveiligingscamera. Het model is afhankelijk van waar je de beveiligingscamera voor gaat gebruiken en wat voor jou de beste bewakingscamera is om een object te beveiligen of een situatie weer te geven. 

Daarnaast speelt het model een rol of een beveiligingscamera hufterproof genoeg is en bestand tegen vandalisme. Een draadloze dome camera die hoog opgehangen wordt heeft minder kans vernield te worden dan een camera met montage voet met de elektrische bekabeling die je makkelijk kan lostrekken.

beste-ip-camera

Bullet beveiligingscamera

Een bullet camera is een beveiligingscamera met een montagevoet en heeft een afdakje om de lens te beschermen tegen regen en zon. Een bullet beveiligingscamera is vaak groot.

Eyeball beveiligingscamera

Een eyeball beveiligingscamera is een ronde camera die draait met een kogelgewricht in een houder van kunststof of metaal en dat zorgt voor een breed beeldbereik.

Dome beveiligingscamera

Een dome ofwel koepel beveiligingscamera is een camera waarbij een doorzichtige koepel (dome) over de lens is geplaatst. De lens is hierdoor goed beschermd. Er zijn dome camera’s met een Pan Tilt Zoom functie (PTZ) die kunnen draaien in de dome.

Geavanceerde modellen voor binnen en voor buiten

De bovengenoemde beveiligingscamera’s zijn de meest verkochte modellen voor binnen en buiten gebruik. Deze zijn ook in combinatie te gebruiken als compleet beveiligingssysteem. 

Een beveiligingscamera voor buiten is wel voor binnen te gebruiken maar niet andersom. Een beveiligingscamera voor buiten moet voldoen aan de IP66 classificatie, dat wil zeggen dat de camera en de behuizing bestand is tegen stof en regen en zware weersomstandigheden.

beste-bewakingscamera

Er zijn speciale sets met een combinatie van binnen en buitencamera’s die perfect aansluiten op jouw projectbeveiliging. Deze complete alarmsystemen zijn, afhankelijk van wat je mooi vindt, in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. Daarnaast zijn er nog meer geavanceerde modellen en specialistische systemen, alles voor de ultieme beveiliging!

Overige camera systemen

Naast bovengenoemde beveiligingscamera’s zijn er ook camerasystemen die een specifiek doel hebben. Onderstaand heb ik er een paar voor je uitgelicht.

Bewakingscamera voor baby en huisdier

beste-camera-binnen

Het is niet nodig een dure, beste IP camera op te hangen terwijl je de camera voor in huis gaat gebruiken om op de hond te letten. Hiervoor is een kleine handige beveiligingscamera die je bijvoorbeeld ook als babyfoon gebruikt heel handig.

Slimme camera voor in de zorg

Zo is er speciale camerabeveiliging voor senioren. Deze slimme camera is uitgerust met bewegingsdetectie, nachtzicht en vaak ook met een tweerichtingsgesprek. Hiermee is het mogelijk dat een familielid of professioneel hulpverlener even mee kijkt wat er in de senioren woning gebeurt en indien nodig actie onderneemt.

camera-voor-in-huis

Wildlife camera

Ook een wildlife camera is een soort beveiligingscamera, specifiek gericht op het observeren van dieren. Door de camouflage body valt deze wildcamera niet op.

Video deurbel

kleine-beveiligingscamera

De al dan niet draadloze video deurbel is razend populair. Het is een handige oplossing om te zien wie er voor de deur staat. Dankzij het tweerichtingsgesprek praat je met de persoon die voor je deur staat, of geef je een brul om ongewenste personen af te schrikken.

Met het systeem van een slimme video deurbel zie je wat er aan jouw deur gebeurt via jouw mobiele telefoon. Een slimme video deurbel is ook verkrijgbaar met Wifi, video opnamecapaciteit en eventueel ook koppelbaar aan een beveiligingscamera voor binnen en buiten. Ringggg, wie is daar…?

Spyware camera

Een grote beveiligingscamera op een opvallende plek is een afschrikmiddel en een kleine beveiligingscamera werkt goed als je onopvallend iets of iemand wil observeren.

Privacy regels bij het plaatsen van een camera

Het is niet toegestaan om overal een camera op te hangen. Bij het plaatsen van een beveiligingscamera zorg je dat zoveel mogelijk de privacy van andere mensen beschermd wordt en de camera zo plaatst dat  alleen jouw eigendommen te zien zijn en zo de privacywetgeving niet overtreedt. 

bewakingscamera-met-opname

Daarnaast zijn er ook regels gebonden aan wat je met de (opgeslagen) beelden doet en of je ze deelt en hoe lang je de beelden mag bewaren. In het kort komt het er op neer dat je beelden niet zomaar deelt, en dat je de beelden niet te lang bewaart.

Meest gestelde vragen

beste-buiten-camera

Wat is voor mijn situatie de beste beveiligingscamera?

Van een camera voor het observeren van baby of huisdier tot complete projectbeveiliging? Klik hier voor de beste beveiligingscamera die past bij jouw budget.

Kan ik een beveiligingscamera voor binnen ook gebruiken voor buiten?

Een beveiligingscamera voor buiten moet voldoen aan een IP beschermingsklasse. Welke klasse geschikt is voor een camera voor buiten lees je hier.

Kan een beveiligingscamera in de volle zon hangen?

Een beveiligingscamera voor buiten kan in de volle zon maar er zijn een paar voorwaarden waar de beveiligingscamera aan moet voldoen. Lees hier welke.

Is een beveiligingscamera onbreekbaar/hufterproof?

De verschillende modellen hebben elk hun voordelen, kijk hier welke het meest hufterproof is.

Kan ik mijn bewakingscamera ook gebruiken als babyfoon?

Elk camerasysteem heeft specificaties en die passen bij een specifieke situatie. Klik hier voor de meest toegepaste features in elke camera. 

Ik heb een donkere hoek kan ik daar een beveiligingscamera plaatsen?

De beste beveiligingscamera in het donker is voorzien van HDR en infrarood technologie. Wil je weten wat dit betekent klik dan hier.

Is een beveiligingscamera te hacken?

Een IP beveiligingscamera werkt op internet via jouw Wifi. Wil je weten waar je op moet letten en wat je kan doen om Wifi beter te beveiligen? Klik dan hier.

Kan je een beveiligingscamera voor buiten en een camera voor binnen koppelen op hetzelfde systeem?

Slimme camerasystemen zijn te koop als koppelbare set die passen bij jouw project. Klik hier waar je op moet letten.

You may also like