Home Doe het Zelf Dit zijn alle maatregelen voor het storten van beton op zand

Dit zijn alle maatregelen voor het storten van beton op zand

by admin

In de artikel staat alles over het storten van beton op zand. Er staat een stappenplan in die je kan volgen om zelf beton te kunnen storten.

Wat zijn de maatregelen die je moet nemen? 

Voor het storten van beton op zand moet je verschillende maatregelen nemen. Het is belangrijk om te weten dat beton nooit direct op zand gestort mag worden. Dit heeft te maken met de chemische reactie die cement aangaat met water. Als je beton op zand stort zal het beton nooit hard worden. Zand zuigt vocht uit beton waardoor er scheuren in het beton kunnen komen. De oplossing hiervoor is folie op het zand leggen zodat het beton mooi hard kan worden. Je kan nooit een betonvloer storten wanneer het vries. Hou rekening met de tuinaarde die je weg moet scheppen en de hoekpalen die je moet plaatsen. Dit moet je doen zodat er geen bubbels in de vloer komen en door de hoekpalen kan je de vorm bepalen. 

Hoe stort ik zelf een betonnen vloer op zand? 

Dit zijn alle stappen voor het zelf storten van een betonvloer. 

Alles wat je nodig hebt 

Dit kan je bestellen op bol.com of kopen bij je lokale bouwmarkt. 

Dekzand

Plastic zeil

Bewapening

Hoekpalen

Houten balken

Betontrilnaald

Cement 

Zand

Keien 

Water

8 ijzeren stokjes 

Lange rechte balk 

Doorzichtige plastic buis 

Grote houten hamer 

Beton molen 

Schop

Stoeptegels 

Touw 

Waterpas 

Meetlint 

Emmer

Schroeven 

Schroeftol 

Afrijlat

Ducttape 

Afmetingen bekisting 

Je begint met de 4 ijzeren stokjes in de grond slaan, meet alles nauwkeurig op en gebruik dan ook een meetlint. Als de stokjes in de grond zitten kan je touw spannen langs de ijzeren stokjes, zorg ervoor dat je het touw niet vast knoopt. Meet nu de lengte en breedte nauwkeurig op, als het nodig is kan je een ijzer stokje verplaatsen naar binnen toe. Gebruik de stelling van Pythagoras om te kijken of je hoek 90 graden is. Al staat het touw niet goed kan je deze nog altijd verplaatsen. Herhaal dit totdat je alle hoeken haaks hebt uitgezet. Om ervoor te zorgen dat de grond waterpas komt te staan heb je een emmer met water nodig en doorzichtige plastic buis. Leg de buis in de emmer die op een hoger punt staat dan de grond en dan er even aan zuigen. Laat alle luchtbellen eruit lopen en dan controleer je of het water aan beide uiteinden gelijk komt te staan. De hoogte die je wilt hebben meet je met een plastic buis en dat moet je nu op het plaatje aanduiden. Schuif het waterniveau van je water tang pas gelijk met je markering. Let op dat je je niet vergist tussen de boven en onderkant van eerder aangebrachte markering. Je kan ook kijken of de overstaande hoeken even hoog uitkomen waar nodig kan je het zand altijd nog wat uitdiepen. Je moet het koort nu verschuiven op de juist hoogte. 

Bekistingen maken 

Gebruik stevige houten balken voor de bekisting want er komt veel druk op te staan. Leg nu de houten balken onder het touw. Als de houten balken goed liggen kan je de houten palen er tegenaan in de grond slaan met een houten hamer. Dit moet je doen zonder iets vast te maken. Als het klaar is en de balken nog niet hoog genoeg liggen moet je er iets onder leggen zodat hij hoger komt te liggen. Nu kan je de houten palen vast schroeven aan de houten balken en de balken aan elkaar schroeven op de hoeken. Het kan nooit kwaad om met de waterpas te controleren of het goed recht staat. Hetgeen wat open staat onder de balken kan nog wat zand opgeschept worden zodat de bekisting mooi dicht zit. De dekzandlaag moet je nu aanbrengen en dit zorgt voor mooie opvulling. Voordat het beton gestort kan worden moet er eerst een plastic zeil over de bekisting heen. Zorgt dat er bij de naden genoeg overlap van het zeil is en maak alles vast met ducttape, het is ook mogelijk om hem vast te nieten. Je kan het touw met de 4 stokjes eruit halen. Nu kan je de stoep tegels in de bekisting leggen zodat de stalen netten niet op de grond komen. Hou afstand van de zijkant zodat je het plastic niet doorboort. 

Beton storten

Voor soorten van een grote oppervlakte kan je het best een betonpomp bestellen. Voor kleine oppervlakte kan je het zelf maken gebruik daar deze regels voor. In de betonmolen moet je deze verdeling maken voor goed beton. 

1 emmer cement 

½ emmer water 

2 emmers zand 

3 emmers keien 

Bij het storten moet je het in fases doen zodat je meer tijd het om het te verspreiden. Net voordat je het gaat verspreiden moet je de betontrilnaald gebruiken die zorgt ervoor dat alle luchtbellen uit het beton worden gezogen. Verspreiden doe je met een schop en voor het glad maken heb je een afrijlat of lange rechte balk nodig. Tijdens de klus kan je het best laarzen dragen omdat je in het cement moet lopen. Vergeet ook niet om je laarzen en kleren gelijk schoon te maken voordat het beton hard is. 

Dit is de droogtijd van beton. 

Als het beton gegoten is kan je de volgende dag er al op lopen maar het is beter om twee dagen te wachten voordat je er op gaat lopen. Na 28 dagen is het beton helemaal uitgehard. Dit zijn de dagen die het beton nodig heeft om zo hard mogelijk te worden. Na die 28 dagen zal het beton nog steeds harder worden. 

Waar kan ik mijn betonvloer laten storten en wat zijn de kosten? 

Hier zijn verschillende bedrijven het beton voor je storten. 

De kosten voor het laten storten van een betonvloer zitten tussen 30 euro en 120 euro per m2. Als je er isolatie extra wilt kost dat 20 euro per m2 extra.

Veelgestelde vragen

Wat is de droogtijd van beton?

Klik hier voor meer informatie.

Hoe stort ik zelf een betonnen vloer? 

Klik hier voor het stappenplan

Wat zijn de kosten? 

Klik hier voor meer informatie

Waar kan ik mijn vloer laten storten? 

Klik hier voor bedrijven die vloeren kunnen storten voor je.

You may also like